Wat is SSL? Secure Sockets Layer uitgelegd

In dit artikel gaan we het hebben over SSL, of Secure Sockets Layer. Dit is een technologie die ons helpt om veilig op het internet te surfen. We leggen uit wat SSL is, hoe het werkt, en waarom het zo belangrijk is.

Wat is SSL? Secure Sockets Layer uitgelegd
Foto van Richy Great / Unsplash

SSL, of Secure Sockets Layer, is een manier om het internet veiliger te maken. Het werd voor het eerst gemaakt door een bedrijf genaamd Netscape in 1995.

Het doel was om ervoor te zorgen dat informatie op het internet privé blijft en dat niemand ermee kan knoeien. SSL is de voorganger van de huidige beveiligingsmethode die we TLS noemen.

Goed om te weten: een website die SSL of TLS gebruikt, heeft 'https' in zijn webadres in plaats van 'http'.

Hoe werkt SSL/TLS?

SSL zorgt voor privacy door informatie te versleutelen die over het web wordt gestuurd. Dat betekent dat iedereen die deze informatie probeert te onderscheppen, alleen een rommelige mix van tekens ziet die bijna onmogelijk te ontcijferen is.

SSL begint ook een proces genaamd een 'handshake' tussen twee apparaten die met elkaar communiceren. Dit zorgt ervoor dat beide apparaten echt zijn wie ze zeggen dat ze zijn.

Waarom is SSL/TLS belangrijk?

Vroeger werd informatie op het web in 'platte tekst' verstuurd die iedereen kon lezen als ze het bericht onderschepten. SSL werd gemaakt om dit probleem op te lossen en de privacy van gebruikers te beschermen.

Het zorgt ervoor dat iedereen die de informatie onderschept, alleen een rommelige mix van tekens kan zien. Het zorgt er ook voor dat de website waar je bent, de enige is die de informatie kan zien.

Zijn SSL en TLS hetzelfde?

SSL is de voorganger van een ander protocol genaamd TLS (Transport Layer Security).

In 1999 stelde een groep genaamd de Internet Engineering Task Force (IETF) een update voor SSL voor. Omdat deze update door de IETF werd ontwikkeld en Netscape niet meer betrokken was, werd de naam veranderd in TLS.

Is SSL nog up-to-date?

SSL is sinds 1996 niet meer bijgewerkt en wordt nu als verouderd beschouwd. Er zijn een aantal bekende problemen met het SSL-protocol en veiligheidsexperts raden aan het niet meer te gebruiken.

De meeste moderne webbrowsers ondersteunen SSL niet meer.

Wat is een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat is als een ID-kaart die bewijst dat iemand is wie hij zegt dat hij is. SSL-certificaten worden opgeslagen en getoond op het web door de server van een website of applicatie.

SSL kan alleen worden gebruikt door websites die een SSL-certificaat hebben.

Wat zijn de soorten SSL-certificaten?

Er zijn verschillende soorten SSL-certificaten. Een certificaat kan voor één website zijn, of voor meerdere websites:

  • Single-domain — een single-domain SSL-certificaat geldt voor slechts één website.
  • Wildcard — een wildcard SSL-certificaat geldt voor één website en al haar subwebsites.
  • Multi-domain — een multi-domain SSL-certificaat kan gelden voor meerdere verschillende websites.

Hoe kan een bedrijf een SSL-certificaat krijgen?

Cloudflare biedt gratis SSL-certificaten voor elke website. Daarnaast kan je bij bedrijven als TransIP gratis gebruik maken van Let's Encrypt.